Weld-Blundell I, Shields M, Devine A, Dickinson H, Kavanagh A, Marck C. Vocational Interventions to Improve Employment Participation of People with Psychosocial Disability, Autism and/or Intellectual Disability: A Systematic Review. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2021;18(22):12083. Tillgänglig från: https://doi.org/10.3390/ijerph182212083
- Start mer information
- Om NPF för vägledare
- Stöd vid studier vid NPF
- Om NPF och arbete
- Övergångar vid NPF
- Studie- och Yrkesvägledning vid NPF
- Om lagar och regler
- Dokument att ladda ned och skriva ut
- Länksamling NPF
- Kalendariet
- Verktyg för arbetsgivare
- Informationsfilmer
- Läsvärt
- Stöd vid universitetsstudier
- Nyhetsbrev
- Mer information
- Läsvärt
- Befintlig sida: Insatser för delaktighet i arbetslivet
Insatser för delaktighet i arbetslivet
För ett tag sen skrevs en artikel om olika insatser för att öka delaktigheten i arbetslivet för personer med funktionsnedsättningar, den handlar om yrkesinriktade insatser som kan hjälpa personer med funktionsnedsättningar att få jobb och bli mer delaktiga i arbetslivet. Det kan handla om personer med psykosociala funktionsnedsättningar, autism eller intellektuella funktionsnedsättningar. Forskarna har tittat på 41 olika studier som gjorts från 1980-talet och fram till 2018 för att se vilka åtgärder som har fungerat bäst.
Resultaten visade att flera olika typer av insatser kan vara effektiva för att öka delaktigheten i arbetslivet. Exempel på insatser som har testats är yrkesutbildning, arbetspraktik, sociala färdighetsprogram, kognitiv beteendeterapi och stödjande anställning. Många av dessa åtgärder har visat sig vara effektiva för att hjälpa personer med funktionsnedsättningar att få jobb och bli mer delaktiga i arbetslivet.
Forskarna fann också att åtgärdernas effektivitet varierade beroende på faktorer som ålder, kön, funktionsnedsättningstyp och svårighetsgraden av funktionsnedsättningen. Till exempel visade yrkesutbildning sig vara mer effektiv för personer med lätt till måttlig funktionsnedsättning, medan stödjande anställning var mer effektivt för personer med svår funktionsnedsättning.
Det fanns också bevis för att yrkesinriktade insatser kunde ha positiva effekter på andra områden av personers liv, som mental hälsa, sociala relationer och livskvalitet. Det betyder att det kan vara positivt för personer med funktionsnedsättningar att få hjälp med att hitta jobb, eftersom det kan påverka andra delar av deras liv positivt också.
Men forskarna identifierade också flera utmaningar som kan göra det svårt att genomföra yrkesinriktade åtgärder. Det kan handla om bristande resurser, otillräckligt stöd från arbetsgivare och stigma mot personer med funktionsnedsättningar. Detta visar att det finns många faktorer som man måste ta hänsyn till när man planerar och genomför yrkesinriktade insatser för personer med funktionsnedsättningar.
Sammanfattningsvis visar den här artikeln att det finns många olika insatser som kan hjälpa personer med funktionsnedsättningar att få jobb och bli mer delaktiga i arbetslivet. Men det är viktigt att ta hänsyn till vilken typ av funktionsnedsättning personen har och hur svår den är när man väljer vilken intervention som ska användas.
Publicerad 2024-07-31
Senast ändrad 2024-08-19
Senaste nyheterna
- Inkludering ur chefens perspektiv
- Effektivare anpassningar i arbetslivet.
- Övergången till universitetsstuder för studenter med autism
- Autist i den akademiska världen.
- Hur kan man förbättra arbetsmarknadens inkludering av personer med intellektuell funktionsnedsättning?
- Anpassningar och öppenhet på arbetsplatsen
- Artificell intelligens och autism vid jobbsökandet
- Integration av anställda med autism
- Språkstörning på arbetsplatsen
- Rimliga arbetsplatsanpassningar för autistiska personer