- Start mer information
- Om NPF för vägledare
- Stöd vid studier vid NPF
- Om NPF och arbete
- Övergångar vid NPF
- Studie- och Yrkesvägledning vid NPF
- Om lagar och regler
- Dokument att ladda ned och skriva ut
- Länksamling NPF
- Kalendariet
- Verktyg för arbetsgivare
- Informationsfilmer
- Läsvärt
- Stöd vid universitetsstudier
- Mer information
- Läsvärt
- Befintlig sida: Effektivare anpassningar i arbetslivet
Effektivare anpassningar i arbetslivet.
Vi snubblade över en uppsats som heter "Understanding Neurodiversity and Executive Disfunction to Discover More Effective Accommodations and Create a More Inclusive Workforce for Neurodivergent Individuals" som bland annat undersöker olika anpassningar som kan göras i arbetslivet för att se hur effektiva de är.
Författaren fokuserar på anpassningar som hanterar de problem med den exekutiva funktionen som många individer med olika NPF-diagnoser ofta har. Det kan gälla områden som tidshantering, minne, koncentration, organisation och prioritering, multitasking, pappersarbete, sociala färdigheter och närvaro.
Några av områdena för anpassningar som tas upp är:
- Tidshantering Personer med NPF kan ha svårt att hantera tid på grund av tidblindhet eller tidsförlamning. Rekommenderade anpassningar inkluderar användning av visuella hjälpmedel som påminnelser, alarm och visuella timers. Tekniker som Pomodoro-metoden, som delar upp arbetet i 25-minuters block med 5-minuters pauser, kan också vara effektiva.
- Minne Checklistor och planeringsverktyg rekommenderas för att hålla koll på information och arbetsuppgifter. Fysiska verktyg som kalendrar och anteckningsböcker kan vara särskilt användbara för individer med autism.
- Koncentration För att minska distraktioner rekommenderas användning av brusreducerande hörlurar och att skapa arbetsmiljöer med mindre visuella störningar. Att ta regelbundna pauser kan också förbättra koncentrationen.
- Organisation och prioritering Färgsystem och färgkodning kan hjälpa till med organisation och prioritering. Även om forskningen är begränsad, visar befintliga studier att färgkodning kan förbättra minnet och engagemanget.
- Multitasking Strukturerade arbetsmiljöer och tydliga flödesscheman kan hjälpa individer med ADHD att hantera multitasking bättre. Studier visar att dessa individer presterar bättre i strukturerade miljöer.
- Pappersarbete För att underlätta pappersarbete kan man använda dokumentmallar, automatiska formulär och använda checklistor. Anpassningar som större teckensnitt och bredare radavstånd kan förbättra läsbarheten, särskilt för individer med dyslexi.
- Sociala färdigheter Kurser för medarbetarna och medvetenhet om funktionsnedsättningar kan förbättra arbetsmiljön. Studier visar att sådana utbildningar kan leda till långsiktiga positiva förändringar i attityder och beteenden i hela arbetsstyrkan.
- Närvaro och punktlighet Flexibla arbetsscheman och möjligheten att arbeta hemifrån kan vara effektiva anpassningar för individer som har svårt att komma i tid till arbetet. Resultaten är dock blandade, och det är viktigt att anpassa lösningarna efter individens behov.
Publicerad 2024-08-26
Senast ändrad 2024-08-26
Dahlstrom C. Understanding Neurodiversity and Executive Disfunction to Discover More Effective Accommodations and Create a More Inclusive Workforce for Neurodivergent Individuals. [kandidatuppsats på internet]. Durham, New Hampshire: University of New Hampshire; 2024 [citerad 19 augisti 2024]. Hämtad från: https://scholars.unh.edu/honors/794
Senaste nyheterna
- Övergången till universitetsstuder för studenter med autism
- Insatser för delaktighet i arbetslivet
- Autist i den akademiska världen.
- Hur kan man förbättra arbetsmarknadens inkludering av personer med intellektuell funktionsnedsättning?
- Anpassningar och öppenhet på arbetsplatsen
- Artificell intelligens och autism vid jobbsökandet
- Integration av anställda med autism
- Språkstörning på arbetsplatsen
- Rimliga arbetsplatsanpassningar för autistiska personer
- Recension "ADHD på jobbet"