Garrels V, Sigstad HMH. Employment for persons with intellectual disability in the Nordic countries: A scoping review. Journal of applied research in intellectual disabilities : JARID. 2021;34(4):993–1007. Tillgänglig från: https://doi.org/10.1111/jar.12880
- Start mer information
- Om NPF för vägledare
- Stöd vid studier vid NPF
- Om NPF och arbete
- Övergångar vid NPF
- Studie- och Yrkesvägledning vid NPF
- Om lagar och regler
- Dokument att ladda ned och skriva ut
- Länksamling NPF
- Kalendariet
- Verktyg för arbetsgivare
- Informationsfilmer
- Läsvärt
- Stöd vid universitetsstudier
- Mer information
- Läsvärt
- Befintlig sida: Anställning och IF
Hur kan man förbättra arbetsmarknadens inkludering av personer med intellektuell funktionsnedsättning?
Bättre koordination mellan olika utbildningssystem och arbetsmarknaden kan leda till en högre andel anställningar för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Studien visade att personer med intellektuell funktionsnedsättning värderar anställning, men skolrelaterade faktorer kan utgöra hinder för att bli en del av arbetsmarknaden.
Artikeln "Employment for persons with intellectual disability in the Nordic countries: A scoping review" utforskar sysselsättningen för personer med intellektuell funktionsnedsättning i de nordiska länderna. Studien syftar till att ge insikt i befintlig forskning och praxis för att främja anställning och arbetsintegrering för denna population.
Författarna identifierar flera utmaningar som personer med intellektuell funktionsnedsättning möter när det gäller sysselsättning. Dessa inkluderar negativa attityder och fördomar från arbetsgivare, brist på tillgängliga och anpassade jobb, samt otillräckligt stöd från arbetsgivare och myndigheter. Dessa faktorer begränsar möjligheterna till anställning och framsteg på arbetsplatsen för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Författarna påpekar vikten av att ha en inkluderande arbetsmarknad och betonar behovet av samarbete mellan olika intressenter, såsom arbetsgivare, myndigheter, stödorganisationer och utbildningsinstitutioner. De föreslår att en framgångsrik integration på arbetsmarknaden för personer med intellektuell funktionsnedsättning kräver en holistisk strategi som omfattar utbildning, yrkesutbildning, praktikplatser, stöd på arbetsplatsen och långsiktig uppföljning.
Artikeln belyser också betydelsen av att utveckla arbetsmiljöer och anpassningar som främjar delaktighet och inkludering. Det kan inkludera att erbjuda tydliga instruktioner och rutiner, anpassa arbetsuppgifter efter individuella förmågor och behov, och skapa en stödjande och accepterande arbetsmiljö. Dessa åtgärder kan bidra till att skapa en positiv arbetsplatskultur och öka anställningsmöjligheterna för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Författarna betonar också behovet av att främja utbildning och kompetensutveckling för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Det handlar inte bara om att förbättra deras yrkesfärdigheter, utan också om att utveckla deras självkänsla och självförtroende. Utbildningsprogram och mentorprogram kan vara värdefulla verktyg för att stärka personer med intellektuell funktionsnedsättning inför arbetslivet.
Vidare understryker författarna vikten av att involvera arbetsgivare och utbilda dem om fördelarna med att anställa personer med intellektuell funktionsnedsättning. Att minska fördomar och öka medvetenheten kan öppna dörrarna till fler anställningsmöjligheter. Arbetsgivare kan också dra nytta av att skapa en mångfaldig arbetsstyrka genom att dra nytta av de unika förmågorna och perspektiven hos personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Slutligen betonar författarna att det finns behov av ytterligare forskning och utvärdering av effektiva strategier och metoder för att främja anställning och arbetsintegrering för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Genom att bygga på befintlig kunskap kan vi fortsätta att förbättra arbetsmarknadens inkludering och skapa en mer rättvis och jämlik sysselsättning för personer med intellektuell funktionsnedsättning i de nordiska länderna.
Publicerad 2024-07-03
Senast ändrad 2024-07-03
Senaste nyheterna
- Inkludering ur chefens perspektiv
- Effektivare anpassningar i arbetslivet.
- Övergången till universitetsstuder för studenter med autism
- Insatser för delaktighet i arbetslivet
- Autist i den akademiska världen.
- Anpassningar och öppenhet på arbetsplatsen
- Artificell intelligens och autism vid jobbsökandet
- Integration av anställda med autism
- Språkstörning på arbetsplatsen
- Rimliga arbetsplatsanpassningar för autistiska personer