Uppdrag granskning: Bokstavsbarnen

Uppdrag gransknings tre program om Autism, ADHD, skolproblematik och att kämpa för att få vård är sevärd. Passa på, den finns tillgänglig på SVT-play till den 31 maj 2023, Länk i finns i texten om du klickar på rubriken.

Bokstavsbarnen på Uppdrag granskning

Diagnosexplosionen

Fler och fler barn får diagnoser som ADHD och autism. Molly går i första klass och när läraren säger åt henne att sitta still får hon panik och springer iväg. Elina går i femman. Ibland får hon panikattacker på natten när det hänt något i skolan. För 15-årige Ture kan det stilla ångesten att byta rum och organisera om hemma - men den här gången varar lugnet inte så länge som hans mamma hoppats. 

Skolmisslyckandet

Vilken roll spelar skolan för att bokstavsbarnen blir allt fler? Ture känner att han misslyckas med att leva upp till alla förväntningar och tillbringar mycket tid inlåst på toaletten. 10-åriga Elinas mamma får springa till skolan när lärarna ringer - Elina har fått ett utbrott och rivit sig på armarna. Själv känner Elina att hon aldrig kommer att klara sig; ibland undrar hon om det ens är lönt att hon lever. 

Vårdkaoset

Diagnoserna blir fler, skolan lyckas inte få med sig alla barn - och familjer känner sig lämnade i sticket. Efter flera års kamp med skolan sätter Elinas mamma hoppet till barnpsykiatrin. Många är enligt lagen skyldiga att hjälpa till, men det visar sig vara svårt att hitta någon som kan finnas där för Elina. Molly och Majas föräldrar vill vara en familj, ändå funderar de ibland på skilsmässa. Kanske skulle det bli lättare att orka om de hade barnen varannan vecka? 

Text från SVT Play

Bokstavsbarnen på Uppdrag granskning (länk)

Publicerad 2022-03-04

Senast ändrad 2022-05-09