[1] Tomczak MT, Szulc JM, Szczerska M. Inclusive Communication Model Supporting the Employment Cycle of Individuals with Autism Spectrum Disorders. Int J Environ Res Public Health. 2021;18(9):4696. Published 2021 Apr 28. doi:10.3390/ijerph18094696
- Start mer information
- Om NPF för vägledare
- Stöd vid studier vid NPF
- Om NPF och arbete
- Övergångar vid NPF
- Studie- och Yrkesvägledning vid NPF
- Om lagar och regler
- Dokument att ladda ned och skriva ut
- Länksamling NPF
- Kalendariet
- Verktyg för arbetsgivare
- Informationsfilmer
- Läsvärt
- Stöd vid universitetsstudier
- Mer information
- Verktyg för arbetsgivare
- Arbetsgivarverktyg Autism
- Anställningsprocessen
- Befintlig sida: Annonsen
Att utannonsera en ledig tjänst
Genom att göra anpassningar av jobbannonsen kan man som arbetsgivare förenkla ansökningsprocessen och göra den mer tillgänglig för alla [1].
Tips:
- Anpassa beskrivningen av tjänsten så att den blir inkluderande och attraktiv för en bred målgrupp. Var koncis och saklig i ditt språk och undvik att använda jargong, metaforer och så vidare i annonsen.
- Tänk på om de färdigheter du anger som önskvärda hos en sökande är rimliga för en person med autism. Om du till exempel anger att excellent kommunikationsförmåga krävs så kommer detta troligtvis att skrämma bort många sökande med autism.
- Ange gärna i jobbannonsen att sökande som behöver stöd kommer att få tillgång till detta och i vilken form.
- Ange arbetstidens omfattning i timmar redan i annonsen, och berätta gärna att det är ok att ta med en stödperson i samband med intervjun.
- Det kan behöva genomföras anpassningar av annonsen under annonsprocessen.
- Tänk på att du kan utforma annonsen som en film eller ett ljudklipp i stället för att bara ha den i skrift, så når du fler.
- Läs på om autism innan ni skapar en annons och säkerställ att kunskapen som behövs för att anställa en person med autism finns.
- Se till att ni har tillgång till stöd och hjälpmedel som kan behövas.
- Det kan vara bra att prata med andra som har anställt personer med autism.
- Var medveten om att du kan få meritförteckningar som ser olika ut och som kan innehålla luckor i studie/anställningshistoriken på grund av tidigare dålig jobbmatchning och många andra skäl.
- Var tydlig med om ni är öppna för ansökningar i annat format än den klassiska meritförteckningen. Ni kanske kan tänka er en portfolio eller ett arbetsprov som alternativ. Detta kan resultera i att fler med autism vågar söka jobbet.
- Se till att det finns möjlighet för de jobbsökande att ange eventuella anpassningar de kan behöva under rekryteringsprocessen (oavsett diagnos eller ej – detta är något som är fördelaktigt för alla sökande), till exempel:
- inga tända lysrör i rummet där intervjun sker,
- att intervjuaren inte har stark parfym på sig.
- Få ta med en stödperson
- Få intervjufrågorna i förväg
- Tänk på att även utannonsera tjänsten hos till exempel intresseföreningar (som Attention, Organiserade Autister eller Autism Sverige)
- Var tydlig med att företaget är positivt inställda till mångfald och diversitet även på företagets webbplats och inte bara i annonsen.
- Tänk även på att utformningen av annonsen bör vara ren och tydlig utan massor med onödiga detaljer eller skrikiga färger.