Stöd för anställda
Med enkla och billiga medel kan arbetsgivare skapa en bra arbetsplats för personer med ADHD.
En öppen och regelbunden dialog med sina anställda för att förstå deras behov och ge feedback är mycket viktigt då kommunikation spelar en avgörande roll för att stödja anställda med ADHD. Det är också viktigt att erbjuda möjligheter till utveckling och lärande för att stärka arbetsprestationen och motivationen hos personer med ADHD.
Utveckling av självregleringsstrategier och självständigt arbete är också betydelsefullt för personer med ADHD. Genom att erbjuda tydliga mål och förväntningar samt utvecklingsmöjligheter kan arbetsgivare hjälpa sina anställda med ADHD att utveckla sina förmågor och nå sin fulla potential.
Stöd
Individer med ADHD kan uppleva svårigheter med att bibehålla fokus, organisera sina arbetsuppgifter och hantera tid. De kan också vara mer benägna att bli distraherade och ha svårt att hantera stressiga situationer. Dessa utmaningar kan leda till produktivitetsförluster och ökad stressnivå på arbetsplatsen. Det är därför viktigt att arbetsgivare erbjuder anpassningar och justeringar på arbetsplatsen för att underlätta för personer med ADHD.
Flexibilitet i arbetsuppgifter och schemaläggning samt tillgång till ergonomiskt utformade arbetsplatser, och möjlighet till utbildning och utveckling kan vara särskilt värdefullt. Möjligheten att arbeta i kortare, fokuserade intervaller och att bygga in regelbundna pauser kan också vara till stor hjälp samt att skapa tydliga arbetsinstruktioner och strukturerade arbetsuppgifter.
Arbetsgivare kan också överväga att tillhandahålla tekniska hjälpmedel, som tidsstyrningsverktyg eller påminnelse-appar, för att underlätta planering och hantering av uppgifter. Att hjälpa personer med ADHD att organisera och hantera sina arbetsuppgifter kan innefatta att tydligt definiera arbetsuppgifter och förväntningar, skapa checklistor och tidsramar, samt erbjuda verktyg och teknik för att underlätta organisering och planering.
Tips på stödåtgärder
- Hjälp den anställde att organisera och prioritera arbetsuppgifter – speciellt i början. – Fråga hur mycket hjälp med detta som behövs och följ upp regelbundet för att se om det stödet delvis kan trappas ned.
- Gå igenom jobbtelefonen och ta bort notiser och distraktioner, fundera på om telefonen kan vara helt avstängd – ligga i ett skåp/annat rum under viss tid på dagen så att samtal och notiser mm inte stör
- Se till att det inte blir för mycket information att förhålla sig till på en gång, ha hellre flera korta möten och ta upp en eller två punkter varje gång än ett mastodontmöte som ska avhandla allt.
- Gör schema för när mail etc. ska kollas under arbetsdag och stäng av notisljud eller mailprogrammet övrig tid
- Tänk på att inte alla behöver inkluderas i alla mailtrådar, detta minskar mailbördan för alla och frigör mycket arbetstid, inte bara för de med ADHD
- Påminn den anställde att ta pauser, speciellt om hen fastnar i en arbetsuppgift.
- Se till att den lokala informationen är tydligt organiserad och välstrukturerad så att det är lätt för alla att hitta rätt riktlinjer/lathundar/mötesanteckningar. Detta underlättar för alla anställda och chefer, inte bara de med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
- Se till att riktlinjer/lathundar/rutiner är enkla och nerskalade. Punkta gärna upp det viktigaste och låt bli långa utvikningar. Sammanfattningar är alltid bra för alla.