Nyanställd
Du har precis anställt en person med ADHD
Grattis till din nya medarbetare! Att anställa en person med ADHD kan vara en stor tillgång för din arbetsplats. Medarbetare med ADHD tenderar att blomstra i miljöer som är dynamiska och flexibla, samtidigt som de erbjuder tydlig struktur och rutiner. Deras höga kreativitet och energi kan vara mycket värdefulla egenskaper. Att anställa en person med ADHD är ett positivt steg mot en diversifierad och dynamisk arbetsstyrka, vilket kan vara till stor nytta för din verksamhet. Det är viktigt att skapa en arbetsmiljö som är både stödjande och anpassningsbar för att möta deras unika behov.
Användbara tips för att utveckla styrkor hos dina anställda
- Identifiera medarbetarens förmågor och intressen.
- Ge uppgifter som passar deras förmågor och intressen.
- Uppmärksamma och beröm väl utfört arbete.
Tänk på
- Skapa en strukturerad och tydlig arbetsmiljö.
- Erbjuda flexibla arbetstider och en
- Ge skriftliga och muntliga instruktioner.
- Uppmuntra till regelbundna pauser för att återhämta fokus.
- Sätt upp konkreta mål och ge regelbunden feedback.
- Förbered för förändringar och oförutsägbarhet, som kan vara stressande.
- Ge stöd vid sociala interaktioner och förklara oskrivna regler.
- Erbjud en grundlig orientering och arbetsplatsutbildning.
- Tänk på att inkludera information om klädkod och eventuell skyddsutrustning.
Anställningsavtalet
Träffas och gå igenom anställningsavtalet tillsammans. Uppmuntra din blivande medarbetare att förbereda eventuella frågor de kan ha om anställningen, lön, semester och förmåner. Se till att alla villkor för avtalet är klara och att medarbetaren får möjlighet att ställa frågor.
Skicka välkomstbrev
Det är alltid viktigt att ge information till nyanställda, kanske speciellt viktigt när de har en NPF-diagnos. Det här är några saker som kan vara bra att komma ihåg att informera om för nyanställda som hjälper till att ge en nyanställd med ADHD tydlig och strukturerad information som kan underlätta deras förståelse för arbetsplatsens kultur och förväntningar.
Skicka ut information om arbetsplatsen innan den första dagen, gärna i form av ett välkomstbrev. Detta bör inkludera:
- Information om första dagen, var och när personen förväntas vara där.
- Vem de ska träffa vid ankomst.
- Ett schema över de första dagarna, inklusive introduktionsaktiviteter.
- Om det finns en dresscode: Ge riktlinjer om klädsel och arbetsplatsens etikett. Förklara betydelsen av att klä sig lämpligt, hur man ser på Information om arbetskläder och regler kring att bära dem utanför arbetsplatsen (på tillexempel lunchen) hjälper den nyanställde att förstå arbetsplatsens kultur och standarder.
- Möten: Informera om närvaropolicy vid morgonmöten eller personalmöten. Är det obligatoriskt att delta, och vilken prioritet har dessa möten? Detta ger en tydlig förståelse för mötets betydelse och förväntningar.
- Semesterplanering: Förtydliga hur semesterplanering går till på er arbetsplats. Är det önskemål om specifika perioder då det är mer eller mindre lämpligt att ta ledigt? Hur långt i förväg bör man ansöka om semester? Denna information hjälper till att förstå förväntningarna och planera bättre.
- Annan Ledighet (till exempel läkarbesök): Uppge riktlinjer och hur man ansöker om kortare ledigheter för personliga ärenden, som läkarbesök. Detta ger klarhet om hur man meddelar och planerar sådana frånvaron.
- Mobiltelefonanvändning: Förklara policyn för användning av privata mobiltelefoner under arbetstid. Är det tillåtet att ta emot privata samtal? När och hur bör man svara på jobbtelefonen? Denna information hjälper till att upprätthålla professionell kommunikation.
- Raster: Ge information om vad som förväntas under pauser och lunchrast. Är det tillåtet att äta på sitt kontor? Detta klargör flexibiliteten under rasttider.
- Gemensamma ansvarsområden: Informera om gemensamma ansvarsområden som att fylla på kaffe eller hantera diskmaskinen. Det ger en känsla av gemenskap och ansvar.
- Afterwork, personalfest med mera: Ge information om sociala evenemang, som afterwork och julfester. Vad innebär dessa, och är deltagandet frivilligt? Detta hjälper till att förstå arbetsplatsens sociala normer.
Mentor/Handledare
- Utse en mentor eller handledare som kan stötta den nyanställde med ADHD.
- Se till att handledaren och medarbetaren är väl matchade.
- Handledaren bör upprätta dagliga handlingsplaner tillsammans med medarbetaren och anpassa dessa över tid.