Anställningsprocessen

Under anställningsprocessen kan man behöva göra vissa anpassningar för att även kunna nå ut till personer med ADHD. Detta är något man bör tänka på redan när man utformar annonsen så att även personer med ADHD söker tjänsten. Att vara flexibel under anställningsprocessen är viktigt för att lyckas nå ut till fler sökande och därmed möjliggöra en ökad mångfald och variation hos anställda på arbetsplatsen.

En viktig aspekt är anpassningar av anställningsprocessen för att underlätta för personer med funktionsnedsättning att visa sin potential och kompetens. Det kan innebära att erbjuda alternativa format för ansökningsprocessen, att tillhandahålla tydlig information om tillgänglighet och anpassningar, samt att vara medveten om olika kommunikationsstilar och behov.

Anpassningar kan också inkludera tydliga och strukturerade intervjufrågor, flexibilitet i tidslinjen för att slutföra uppgifter och anpassning av test- och bedömningsmetoder för att bedöma kandidaternas förmågor på ett rättvist sätt.

Annonsering

Anpassa beskrivningen av tjänsten så att den blir inkluderande och attraktiv för en bred målgrupp. Var koncis och saklig i ditt språk och undvik att använda jargong, metaforer och så vidare i annonsen. Här nedan följer lite tips på saker att tänka på vid utformande av en annonsering:

  • Tänk på om de färdigheter du anger som önskvärda hos en sökande är rimliga för en person med ADHD. Om du till exempel anger att punktlighet eller god förmåga att strukturera sitt arbete krävs så kan detta skrämma bort många sökande med ADHD.
  • Ange gärna i jobbannonsen att sökande som behöver stöd kommer att få tillgång till detta och i vilken form.
  • Ange arbetstidens omfattning i timmar redan i annonsen, och berätta gärna att det är ok att ta med en stödperson i samband med intervjun.
  • Det kan behöva genomföras ändringar av annonsen under annonsprocessen.
  • Tänk på att du kan utforma annonsen som en film eller ett ljudklipp i stället för att bara ha den i skrift för att möjliggöra att nå fler.
  • Läs på om ADHD innan ni skapar en annons och säkerställ att kunskapen som behövs för att anställa en person med ADHD finns.
  • Se till att ni har tillgång till stöd och hjälpmedel som kan behövas.
  • Det kan vara bra att prata med andra som har anställt personer med ADHD.
  • Var medveten om att du kan få meritförteckningar som ser olika ut och som kan innehålla luckor i studie/anställningshistoriken på grund av tidigare dålig jobbmatchning och även många andra skäl.
  • Var tydlig med om ni är öppna för ansökningar i annat format än den klassiska meritförteckningen. Ni kanske kan tänka er en portfolio eller ett arbetsprov som alternativ.
  • Se till att det finns möjlighet för de jobbsökande att ange eventuella anpassningar de kan behöva under rekryteringsprocessen (detta är något som är fördelaktigt för alla sökande) som till exempel:
    • Inga tända lysrör i rummet där intervjun sker.
    • Att intervjuaren inte har stark parfym på sig.
    • Få möjlighet att ta med en stödperson på intervjun.
    • Få intervjufrågorna i förväg.
  • Tänk på att även utannonsera tjänsten hos till exempel intresseföreningar som attention.
  • Var tydlig med att företaget är positivt inställda till mångfald och diversitet även på företagets webbplats och inte bara i annonsen.

Genom att göra anpassningar av jobbannonsen kan man som arbetsgivare förenkla ansökningsprocessen och göra den mer tillgänglig för alla.

Referenser

Danielsson C, Turesson A. Verktyg för anställning: En vägledning för arbetsgivare som skall anställa personer med autism. Stockholm: Centrum för arbets- och miljömedicin; 2023. Available from: https://www.jobbafrisknpf.se/4980d6/siteassets/dokument/verktyg-anstallning/verktyg-for-anstallning.pdf

Fuermaier AB, Tucha L, Butzbach M, Weisbrod M, Aschenbrenner S, Tucha O. ADHD at the workplace: ADHD symptoms, diagnostic status, and work-related functioning. J Neural Transm. 2021;128:1021-31.

Morris MR, Begel A, Wiedermann B. Understanding the challenges faced by neurodiverse software engineering employees: Towards a more inclusive and productive technical workforce. Proc 17th Int ACM SIGACCESS Conf Comput Access. 2015:173-80.

Senast ändrad 2024-08-21

Publicerad: 2024-08-20