Försvarsmakten fälld för diskriminering
Försvarsmakten har fällts för diskriminering av en person med autism. Trots tidigare erfarenhet som sjukvårdare i hemvärnet nekades personen att mönstra till värnplikten. Domen kan nu leda till viktiga förändringar för personer med neuropsykiatriska diagnoser.
En person med autism har under flera år nekats att mönstra till värnplikten trots tidigare erfarenhet som sjukvårdare i hemvärnet och nuvarande arbete som stridssjukvårdare i Ukrainska försvaret. Malmö mot Diskriminering och Antidiskrimineringsbyrån Norra Skåne har stöttat personen i kampen mot Försvarsmakten, som inte gör individuella prövningar för personer med neuropsykiatriska diagnoser (NPF).
Efter att ha nekats flera gånger och tagit ärendet till Diskrimineringsombudsmannen (DO), har tingsrätten nu dömt att Försvarsmakten har diskriminerat genom att inte bedöma individuella förutsättningar och lämplighet.
Domen innebär att Försvarsmakten måste ändra sina rutiner och börja göra individuella bedömningar för att undvika framtida diskriminering. Detta kan leda till att fler personer med NPF-diagnoser får möjlighet att prövas för värnplikt, vilket är ett viktigt steg mot en mer inkluderande försvarsmakt.
Domen understryker också vikten av att myndigheter och organisationer följer diskrimineringslagen och säkerställer att alla individer bedöms rättvist och utifrån sina egna förutsättningar.
Publicerad 2024-11-26
Senast ändrad 2024-11-26
Senaste nyheterna
- Nyhetsbrev
- Attention Ung
- NPF och vuxenliv – Från isolering till delaktighet
- Ny artikel på Altinget.se
- Ny doktorsavhandling om elever med autism och hur de kan få en mer jämställd undervisning.
- Rapport om unga med NPF som varken arbetar eller studerar
- "Lika Värde" om NPF
- Diskriminiering att inte få mönstra med autism?
- Nationella riktlinjer för adhd och autism
- Nu finns vi på Facebook